وکالت در طلاق یا حق طلاق یکی از روش های ایجاد برابری میان خانم ها و آقایان در شروط ازدواج و طلاق است. مطابق با شروط ازدواج و طلاق، آقا تحت هر شرایطی می تواند خانم را طلاق دهد اما خانم ها با شرایط خاص می توانند درخواست طلاق بدهند که برای تایید این درخواست نیز پروسه ای طولانی مدت لازم است. بنابراین برای ایجاد مساوات میان خانم ها و آقایان در شروط ضمن عقد، بحثی به نام وکالت در طلاق و شرایط آن پیش می آید که در ادامه مطلب از سایت وکیل آگاه به طور کامل آن را بررسی خواهیم کرد.
شیوه اخذ وکالت در طلاق
به عنوان شروط ضمن عقد یا در زمان عقد و حتی بعد از عقد با مراجعه به دفتر اسناد رسمی می توانید وکالتی تحت عنوان وکالت طلاق را امضا کنید. در صورت بلاعزل بودن این وکالت شما شما می توانید هر زمانی که بخواهید درخواست طلاق بدهید. وکالت در طلاق علاوه بر بلاعزل بودن، باید حق توکیل به غیر داشته باشد تا در صورت صدور درخواست طلاق وکیل زوجه بتواند در جلسات طلاق شرکت کند.
از جمله دیگر شرایط وکالت در طلاق به وجود اسقاط حق در تجدید نظر خواهی و فرجام خواهی آن می توان اشاره کرد، این بدان معنا است که در صورتی که رای طلاق توسط دادگاه صادر شود زوجه بتواند برای انجام طلاق به دفترخانه مراجعه کند. وکالت در طلاق و شرایط آن محدود به این موارد نیست که در ادامه ابتدا انواع وکالت را بررسی نموده و شرایط هر کدام را تشریح می کنیم.
انواع وکالت طلاق
برای بررسی انواع وکالت در طلاق و شرایط آن ابتدا باید انواع وکالت طلاق را معرفی کنیم. گرفتن وکالت طلاق توسط زوجه از همسرش به دو روش زیر امکان پذیر است:
- اخذ وکالت به صورت شرط ضمن عقد نکاح
- اخذ وکالت طلاق از زوج با مراجعه به دفتر اسناد رسمی
در صورتی که زوج در خارج از کشور باشد، برای اعطای وکالت طلاق به زوجه باید به سفارت ایران در آن کشور مراجعه کند. هنگام مراجعه به دفتر اسناد رسمی برای اعطای وکالت طلاق از زوجین ارائه سند بخشش کل مهریه یا بخشش جزئی از آن درخواست می شود، به همین دلیل برای ثبت درخواست لازم است یکی از نزدیکان درجه یک زوجه در دفتر اسناد رسمی حضور داشته باشد.
شرایط وکالت در طلاق
اعطای حق طلاق از سوی زوج به زوجه به این معنا نیست که مرد نمی تواند همسرش را طلاق دهد، بلکه دریافت وکالت طلاق یا همان حق طلاق به عنوان برابری میان زن و مرد در شروط عقد و ازدواج در نظر گرفته می شود. در واقع واگذاری حق طلاق از جمله شرایط وکالت در طلاق نیست بلکه زوج می تواند در راستای طلاق به زوجه وکالت بدهد مه اینکه حق خود را واگذار نماید.
یکی از شرایط وکالت در طلاق، واگذاری وکالت از سوی مرد به شخصی به غیر از همسرش می باشد. در مواردی که مرد در خارج از کشور بوده و همسرش در ایران باشد، می تواند برای اعطای حق طلاق به شخصی دیگری مانند پدر یا برادر در سفارت ایران در محل زندگی خود اقدام کند. به این منظور لازم است به سفارت ایران مراجعه نموده و وکالتی برای گرفتن وکیل دادگستری برای طلاق همسرش را به او می دهد.
همچنین زوجه می تواند شخصی مانند پدر یا برادر خود را به عنوان وکیل خود برای دریافت حق وکالت در طلاق تعیین کنید. در این شرایط شفاف بود وکالتنامه اهمیت بسیار زیادی دارد. به عنوان مثال در وکالتنامه باید مواردی از جمله حضانت فرزند، نفقه، اجرت، تعیین تکلیف جهیزیه و غیره مشخص شود.
اگر زوجه وکالت طلاق را از همسرش دریافت کنید، به هیچ وجه نمی تواند بدون وکیل دادگستری وکالت را اعمال کند. بنابراین برای انجام طلاق علاوه بر داشتن وکالت در طلاق، باید یک وکیل دادگستری انتخاب نمایید. بنابراین زوجه با در دست داشتن وکالت طلاق می تواند با استناد به اختیارات وکالتنامه وکیلی انتخاب کند که این وکیل به عنوان وکیل مع الواسطه شوهر می باشد.
متن وکالتنامه باید کامل و شفاف باشد، در بسیاری از دفاتر رسمی وکالتنامه هایی ناقص استفاده می شود که برای جلوگیری از بروز مشکلات در هنگام طلاق لازم است متن این وکالتنامه های راه صورت کامل بررسی نمایید.
نکات تکمیلی در مورد حق طلاق
وکالت در طلاق و شرایط آن را بررسی کردیم؛ نکات تکمیلی در مورد اعطای حق طلاق عبارتند از:
- مدارک لازم برای دریافت وکالت طلاق یا شروع طلاق شامل سند ازدواج، کپی شناسنامه زوجه، کپی کارت ملی زوجه و اصل وکالتنامه محضری طلاق هستند.
- مراجعه به وکیل مجرب برای بررسی متن وکالتنامه یا تنظیم وکالتنامه جدید برای حق طلاق باعث می شود از کامل بودن متن وکالتنامه اطمینان حاصل نمایید.
- مدت زمان لازم برای طلاق با وجود حق طلاق زوجه که در میان عموم افراد به عنوان طلاق توافقی شناخته می شود، حدود 10 تا 20 روز کاری است.
- در طلاق توافقی داشتن وکیل مع الواسط برای زوج ضروری است.
- با وجود وکیل مع الواسطه برای زوج جهت پیگیری امور طلاق، نیازی به حضور زوج در دادگاه نیست بلکه تمامی کارها از طریق وکیل پیگیری خواهد شد. بنابراین لازم است در انتخاب وکیل دقت زیادی داشته باشید.
مراحل طلاق با داشتن حق طلاق
علاوه بر آشنایی با وکالت در طلاق و شرایط آن، لازم است با مراحل طلاق با وجود وکالتنامه نیز آشنا شوید.
اگر حق طلاق کامل باشد و مشکلی در وکالتنامه وجود نداشه باشد، زوجه ابتدا به شوهرش مراجعه نموده و امضاء وکالتنامه را دریافت خواهد کرد سپس با وجود وکالتی که زوجه از همسرش دارد می تواند وکیل مع الواسطه شوهرش را انتخاب کند. مراحل دیگر برای طلاق با وجود زوجه و وکیل مع الواسطه زوج پیگیری می شود که با ثبت درخواست طلاق بقیه مراحل نیز سپری خواهد شد.
جمع بندی
وکالت در طلاق یا به اصطلاح عامیانه حق طلاق، وکالتی است که به موجب آن زوجه می تواند برای طلاق درخواست بدهد. وکالت در طلاق به عنوان شروط ضمن عقد در هنگام ازدواج یا پس از عقد با مراجعه به دفتر اسناد رسمی ثبت کنید. در چنین شرایطی با انتخاب وکیل مع الواسطه برای شوهر، مراحل طلاق توسط زوجه و وکیل زوج پیگیری خواهد شد.
در این مقاله از سایت وکیل مشهد سعی کردیم به صورت کامل اطلاعاتی در زمینه وکالت در طلاق و شرایط آن در اختیار شما کاربران گرامی قراردهیم.
چنانچه نیاز به مطالعه بیشتر در زمینه خانواده هستید میتوانید به بخش وکیل خانواده مشهد مراجعه نمایید.
آخرین دیدگاهها