وکیل آگاه

توهین ! همه چیز در باره توهین + مجازات و شکایت

توهین به معنای تحقیر کردن و یا خوار کردن شخصیت یک فرد است. به چه علت توهین جرم انگاشته می شود؟ به علت آسیب های روحی و روانی که تحت ان به یک فرد وارد می شود و همچنین به علت تاثیر گذاری بر ابرو و حیثیت یک شخص، قانون گذار، توهین را جرم می پندارد و مجازات نسبتا سنگینی را هم برای این جرم در نظر گرفته اند. ارتکاب این جرم نه تنها به شکل گفتار و الفاظ بلکه از طریق رفتار و نوشته جات و حتی ایما و اشاره نیز میسر میباشد.

مجازات توهین بر حسب اینکه به شکل ساده انجام شود و یا مشدد متفاوت می باشد. توهین زمانی مشدد است که عواملی با آن همراه باشند که موجب افزایش میزان مجازات گردند. مثلا توهین به مقدسات، زنان و کودکان، کارکنان دولتی و…

برای جرم محسوب شدن توهین، باید حتما عملی که معنای توهین امیز دارد انجام گیرد. توهین می تواند لفظی باشد می تواند به صورت نوشته باشد و… اما مسائلی مانند جواب سلام ندادن جرم محسوب نمی شوند. ناگفته نماند که برخی از رفتارهایی که حاکی از بی احترامی می باشند دارای مجازات هستند و جرم محسوب می شوند. مانند عدم احترام نظامی به یک مافوق.

توهین

رفتار های توهین آمیز :

معنا و مفهوم رفتارها در هر جامعه متفاوت است. در برخی از جوامع و فرهنگ ها رفتاراتی وجود دارند که در میان همه مردم مرسوم و متداول هستند اما همین رفتار ممکن است در یک فرهنگ دیگر، در یک کشور دیگر و… کاملا توهین امیز شناخته شود.

دارا بودن مخاطب معین :

مخاطب توهین باید یک شخص معین باشد و مثلا توهین به همه وکلا یا جامعه پزشکان جرم تلقی نمی شود.

 مثال: توهین خواننده معروف (امیر تتلو) به زنان از این جهت که کلی بوده و جامعه زنان را در کل مخاطب قرار داده از باب جرم توهین، قابل پیگیری کیفری نمی باشد.

در قید حیات بودن مخاطب توهین :

فردی که به او توهین شده است باید حتما در قید حیات باشد و در غیر این صورت توهین به مردگان فقط زمانی جرم محسوب می شود که توهینی باشد بر بازماندگان.

صراحت داشتن توهین :

توهین باید با الفاظ و حرکاتی انجام شود که از لحاظ عرف جامعه صراحتا دلالت بر توهین داشته باشد نه اینکه در لفافه باشد و با تفسیر آن به این نتیجه رسید که توهین آمیز است.

عمدی بودن رفتار توهین امیز :

فردی که مرتکب جرم توهین شده است باید خودش بر رفتارش واقف باشد. مثلا فردی که در حالت طبیعی نبود و یا در خواب بوده و الفاظ و … توهین امیزی به کار برده است، مجرم محسوب نمی شود.حتی اگر فردی از اتباع خارجی باشد و با زبان فارسی اشنایی نداشته باشد و از لفظی استفاده کند که در فرهنگ ما ناسزا به شمار می اید، مجرم محسوب نمی شود.

توهین در قانون به دو بخش تقسیم می شود :

1- توهین ساده

2- توهین مشدد

برای جرم توهین ساده در حالت عادی، طبق ماده 608 قانون تعزیرات، مجازات تا 74 ضربه شلاق و از پنجاه هزار ریال تا یک میلیون تومان جزای نقدی معین گردیده است. اگر توهین در حالتی خاص باشد و برای مثال همراه با تهمت باشد، این جزا و مجازات افزایش می یابد. توهین به راسای جمهور و رهبران نیز از نوع توهین مشدد هستند، طبق قانون کاهش مجازات حبس های تعزیری مجازات این ماده  به جزای نقدی درجه شش تبدیل شده است.

توهین ! همه چیز در باره توهین + مجازات و شکایت

چه مواردی مسبب تشدید مجازات توهین می شوند ؟

توهین به رهبران جمهوری اسلامی ایران :

مطابق ماده ۵۱۴ قانون مجازات، “هرکس به حضرت امام خمینی، بنیانگذار جمهوری اسلامی و مقام معظم رهبری به هر شکلی توهین نماید به حبس از شش ماه تا دو سال محکوم می شود.

مجازات مقرر در این ماده به موجب قانون کاهش مجازات حبس های تعزیری تغییر نکرده است.

توهین به کارکنان دولتی ایران و مقامات :

مطابق ماده ۶۰۹ قانون مجازات اسلامی ” هرکس با آگاهی از سمت، به روسای سه قوه یا معاونان رئیس جمهور یا یکی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی یا نمایندگان مجلس خبرگان یا اعضای شورای نگهبان یا قضات و اعضای دیوان محاسبات یا کارکنان وزارتخانه ها و موسسات و شرکت های دولتی و شهرداری ها در حال انجام وظیفه یا به سبب آن توهین نماید به سه تا شش ماه حبس ویا تا ۷۴ ضربه شلاق و یا پنجاه هزار ریال تا یک میلیون ریال جزای نقدی محکوم می شود.

شرط تشدید مجازات در این بند اولا اگاهی شخص مرتکب از سمت و موقعیت آن مقام می باشد مثلا یکرد غیر ایرانی که رئیس دیوان محاسبات ایران را نشناسد مشمول تشدید مجازات نخواهد شد در ثانی منظور مقام دولتی باید در حال انجام وظیفه باشد و همچنین توهین باید به علت سمت و موقعیت آن مقام شده باشد.

مجازات مقرر در این ماده به موجب قانون کاهش مجازات حبس های تعزیری تغییر نکرده است.

توهین به مقامات سیاسی خارجی :

مطابق ماده ۵۱۷ قانون تعزیرات ۱۳۷۵ ″هرکس علنا نسبت به رئیس کشور خارجی یا نماینده سیاسی آن که در قلمرو خاک ایران واقع شده است توهین نماید به یکتا سه ماه حبس محکوم می شود، مشروط به اینکه در آن کشور نیز در مورد مذکور نسبت به ایران معامله متقابل بشود.“

توهین به صاحبین برخی مشاغل خاص :

در خصوص توهین به صاحبان برخی مشاغل، مجازات های جداگانه ای وضع شده است. مانند لایحه قانونی استقلال کانون وکلای دادگستری مصوب ۱۳۳۳ که برای توهین به وکیل دادگستری مجازات حبس از سه ماه تا پانزده روز را پیش بینی کرده است.

توهین به زنان و کودکان :

به موجب ماده ۶۱۹ قانون تعزیرات، “هرکس در اماکن عمومی یا معابر، متعرض یا مزاحم اطفال بشود یا با الفاظ و حرکات مخالف شوون و حیثیت به آنان توهین نماید به حبس از دو تا شش ماه و تا هفتاد و چهار ضربه شلاق محکوم می شود.

مجازات مقرر در این ماده به موجب قانون کاهش مجازات حبس های تعزیری تغییر نکرده است.

وکیل توهین

توهین به مقدسات و امامان و پیامبران :

مطابق ماده ۵۱۳ قانون مجازات اسلامی ”هرکس مرتکب جرم توهین به مقدسات اسلام و یا هریک از انبیا عظام یا ائمه ( ع ) یا حضرت زهرا شود. اگر مشمول حکم ساب النبی باشد، اعدام و در غیر این صورت به حبس از یک تا پنج سال محکوم می شود. همچنین مطابق ماده ۶۰۲قانون مجازات اسلامی” هرکس پیامبر اعظم و یا هریک از انبیای عظام الهی را دشنام دهد یا قذف کند ساب النبی است و به اعدام محکوم می شود.

مجازات مقرر در این ماده به موجب قانون کاهش مجازات حبس های تعزیری تغییر نکرده است.

توهین در شعر ها و متون ادبی :

مطابق ماده ۷۰۰ قانون مجازات اسلامی، هرکس با نظم یا نثر یا به صورت کتبی یا شفاهی کسی را هجو کند و یا هجویه را منتشر نماید، به حبس از یک تا شش ماه محکوم می شود.

طبق قانون کاهش مجازات حبس های تعزیری میزان حبس این جرم از ۱۵ روز تا سه ماه می باشد.

 به موجب ماده ۱۱ قانون کاهش مجازات حبس های تعزیری، قابل گذشت محسوب شده و میزان حداقل و حداکثر آن به نصف تقلیل یافته است.

توهین مطبوعاتی و رسانه ای :

از لحاظ قانون مطبوعات اعمالی چون اهانت به دین اسلام و مقدسات آن اهانت به رهبری و مراجع تقلید، افترا به مردم و مقامات ممنوع شناخته شده و مرتکب بر اساس ” قانون اصلاح قانون مطبوعات “ مجازات خواهد شد.

توهین از طریق فضای مجازی :

توهین از طریق فضای مجازی از جمله اینستاگرام، واتساپ و … نیز توهین محسوب شده و قابل پیگیری می باشد.

توهین به مردگان :

مطابق بند ۱۳ ماده ۱ آیین نامه امور خلافی، کسانیکه بر خلاف شعایر مذهبی یا آداب ملی به مردگان در ملأ عام ناسزا گفته یا اهانت نمایند به حبس یا جزای نقدی محکوم می شوند.

چگونه جرم توهین را اثبات کنیم؟

توهین از طریق اقرار، سوگند، شهادت و علم قاضی اثبات می گردد. دلایلی مانند فیلم و عکس و ضبط صدا و تصویر برای اثبات این جرم کافی نیستند و فقط ممکن است در شرایطی بتواند به قاضی در کسب اطمینان و یقین کمک نمایند.

 

ما سعی کردیم در این مقاله که از وبسایت وکیل اگاه  وکیل مشهد منتشر کردیم تا حدودی در رابطه با توهین و یا جرم توهین اطلاعاتی را در اختیار شما کاربران گرامی بگذاریم .

همچنین شما کاربران گرامی میتوانید با مراجعه به صفحه وکیل کیفری مشهد دیگر مقالات در زمینه های کیفری را مطالعه فرمایید .

اگر شما هم در این زمینه تجریاتی دارید میتوانید در بخش کاربران در اختیار دیگر کاربران قرار دهید .

توهین مطبوعاتی و رسانه ای چگونه است؟

از لحاظ قانون مطبوعات اعمالی چون اهانت به دین اسلام و مقدسات آن اهانت به رهبری و مراجع تقلید، افترا به مردم و مقامات ممنوع شناخته شده و مرتکب بر اساس ” قانون اصلاح قانون مطبوعات “ مجازات خواهد شد.

توهین به مقامات سیاسی خارجی چه جرمی دارد؟

مطابق ماده ۵۱۷ قانون تعزیرات ۱۳۷۵″ هرکس علنا نسبت به رئیس کشور خارجی یا نماینده سیاسی آن که در قلمرو خاک ایران واقع شده است توهین نماید به یکتا سه ماه حبس محکوم می شود، مشروط به اینکه در آن کشور نیز در مورد مذکور نسبت به ایران معامله متقابل بشود
5/5 – (8 امتیاز)

دیدگاه‌ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تماس با وکیل 09155802353 Call Now Button09155802353 تماس بگیرید