مطالبه مهریه با سند عادی : مطابق قانون مدنی، هر چیزی که مالیت داشته باشد و قابل تملک باشد، می تواند به عنوان مهریه تعیین شود. در مهریه در عقد دائم یا موقت همواره بر ذمه مرد بوده و زن می تواند برای مطالبه مهریه از طریق دادگاه اقدام نماید. تعیین مقدار مهریه نیز منوط به تراضی طرفین است. در مورد تفاوت میان مهریه ای که در عقدنامه ذکر شده با مهریه ای که در سند عادی و در زمان خواستگاری ذکر شده است معمولا اختلافاتی وجود دارد. در این مقاله از وب سایت وکیل آگاه قصد داریم ضمن بررسی مطالبه مهریه با سند عادی، انواع مهریه و نحوه مطالبه آن را نیز معرفی کنیم.
انواع مهریه
مهریه مالی است که مرد در هنگام ازدواج نسبت به پرداخت آن متعهد خواهد شد. مهریه شامل دو نوع است:
- عندالمطالبه
- عند الاستطاعه
اگر مهریه در سند ازدواج به عنوان عندالمطالبه ذکر شده باشد، زن می تواند هر وقت که بخواهد مهریه را از مرد طلب کند. اما در مورد مهریه عندالاستطاعه شرط مطالبه مهریه توسط زوجه، دارا بودن مرد است. یعنی در صورتی که مرد توانایی مالی برای پرداخت مهریه را داشته باشد، مهریه قابل وصول خواهد بود.
مهریه می تواند شامل اموال منقول، غیر منقول باشد یا به صورت نقدی، طلا، سکه و غیره تعیین می شود. طبق قانون، مهریه در عقد دائم یا موقت دینی است که بر ذمه زوج بوده و زوجه هروقت که بخواهد می تواند برای مطالبه مهریه اقدام نماید. بنابریان زن می تواند جهت مطالبه مهریه از طریق دادگاه خانواده اقدام کند.
مطالبه مهریه از طریق سند رسمی ازدواج امکان پذیر است. در شرایطی که در سند ازدواج رسمی مهریه مشخص نشده باشد، لازم است برای مطالبه مهریه با سند عادی با وکیل حرفه ای و کاربلد در این زمینه مشورت نمایید.
شرایط مطالبه مهریه با سند عادی
سند عادی نوشته ای است که بنا به توافق طرفین تنظیم و امضا می شود. به عنوان مثال هنگامی که در مجلس خواستگاری توافقی برای شیربها، مهریه، جهیزیه و… صورت می گیرد و توسط افراد حاضر در مجلس امضا می شود، نوعی سند عادی محسوب می شود. لازم به ذکر است، سند عادی در محاکم قضایی قابل استناد نیست.
به طور کلی اسناد در صورتی که در دفاتر ثبت اسناد رسمی ثبت شوند یا در دفاتر ازدواج و طلاق به ثبت برسند، جزء اسناد رسمی محسوب می شوند. معمولا مطالبه مهریه با سند عادی امکان پذیر نیست و در مراجع قضایی سند رسمی ازدواج در نظر گرفته می شود.
به عنوان مثال، اگر میزان مهریه تعیین شده در مراسمات خواستگاری و بله بران با مهریه ثبت شده در سند ازدواج رسمی مطابقت نداشته باشد، اگرچه سند عادی به امضای تمام حضار مجلس هم رسیده باشد اما در مراجع قضایی قابل استناد نیست. بنابراین آنچه برای مهریه در نظر گرفته می شود، سند رسمی ازدواج است.
نحوه مطالبه مهریه از طریق دادگاه
زوجه برای مطالبه مهریه می تواند از طریق مراجعه به دادگاه خانواده در محل سکونت خود یا همسرش اقدام کند. در صورت صدور حکم پرداخت مهریه توسط دادگاه و در نهایت با صدور اجراییه، زوج به مدت یک ماه فرصت دارد تا دادخواست اعسار (عدم توانایی پرداخت مهریه) از پرداخت مهریه را به دادگاه ارائه دهد.
چنانچه با گذشت یک ماه از صدور اجراییه، دادخواست اعسار توسط زوج به دادگاه مربوطه ارائه نشود، تا زمان تعیین تکلیف اعسار در دادگاه، امکان جلب وجود ندارد. با اعلام حکم قطعی دادگاه در مورد حکم اعسار، مهریه باید توسط زوج پرداخت شود. مبلغ مهریه به صورت اقساطی نیز قابل پرداخت است، اگر اقساط توسط زوج پرداخت نشود در این شرایط امکان جلب وجود دارد.
برای مطالبه مهریه سند رسمی اعتبار بیشتری نسبت به سند عادی دارد، زیرا نسبت به سند عادی می توان اظهار انکار یا تردید داشت. بنابراین مبنای مطالبه مهریه سند رسمی ازدواج است.
حکم لازم الاجرا در مورد عدم مطابقت مهریه عقدنامه با بله بران
همانطور که گفتیم، در مراسمات پیش از عقد توافقاتی میان خانواده های زوجین به وجود می آید که این توافقات به عنوان سند عادی بین طرفین به امضا می رسد. معمولا در این توافقات میزان مهریه، شیربها، جهیزیه و غیره تعیین می شود. در هنگام عقد نیز میزان مهریه در عقدنامه رسمی در دفتر ثبت اسناد رسمی به ثبت می رسد.
معمولا مهریه ذکر شده درمراسمات پیش از عقد با مهریه مشخص شده در عقدنامه مطابقت ندارد. به عنوان مثال در مراسمات خواستگاری ممکن است یک ملک به همراه سکه به عنوان مهریه در نظر گرفته شود اما در سند رسمی ازدواج فقط سکه ها به عنوان مهریه ذکر شده باشد. در چنین شرایطی ممکن است زوجه به دنبال مطالبه مهریه با سند عادی باشد. مطابق ماده 1053 قانون مدنی، وعده ازدواج ایجاد علقه نمی کند حتی اگر بخشی از مهریه توافق شده میان زوجین پیش از عقد پرداخت شده باشد.
بنابراین مطالبه مهریه با سند عادی عملا امکان پذیر نیست، زیرا تنها اسناد رسمی در مراجع قضایی قابل استناد هستند. بنابراین اگر به دنبال اطلاعات تکمیلی در زمینه مطالبه مهریه با سند عادی یا سند رسمی ازدواج هستید، می توانید با مجموعه حقوقی وکیل آگاه در مشهد تماس بگیرید.
جمع بندی
همانطور که گفتیم، مهریه مالی است که پرداخت آن بر عهده زوج بوده و مطالبه مهریه توسط زوجه از طریق مراجع قضایی همواره امکان پذیر است. در خصوص مطالبه مهریه با سند عادی می توان گفت، مهریه ای که پیش از عقد در سند عادی ذکر شده باشد در دادگاه قابل استناد نیست. زیرا شرط اصلی پرداخت مهریه استناد به سند ازدواج رسمی است. در مواردی امکان استناد به سند عادی برای مطالبه مهریه وجود دارد، بنابراین برای مشاوره در خصوص مطالبه مهریه با سند عادی با مجموعه وکیل آگاه در مشهد تماس بگیرید.
در این مقاله از سایت وکیل مشهد سعی کردیم اطلاعات جامعی در رابطه با مطالبه مهریه با سند عادی را در اختیار شما قرار دهیم.
همچنین شما میتوانید جهت مطالعه مقالات بیشتر در زمینه خانواده به صفحه وکیل خانواده مشهد مراجعه نمایید.
چنانچه در این زمینه به دنبال وکیل پایه یک دادگشتری مجرب هستید درخواست مشاوره خود را در صفحه مشاوره رایگان وکالت ثبت نمایید تا کارشناسان ما با شما تماس برقرار کنند.
آخرین دیدگاهها