نکاح یا ازدواج ؟ در رابطه با بحث ازدواج اولین قدم خواستگاری است. رسم و رسومات و قوانین خواستگاری در هر خانواده ممکن است متفاوت باشد. اما آنچه در بین اکثریت ایرانیان رواج دارد این است که در ابتدا دختر و پسر صحبتهای دونفره نداشته باشند و پس از آشنایی خانوادهها، کم کم فرصت را برای صحبت دختر و پسر محیا کنند.
بهتر است در جلسات اول آشنایی، هر دو به بیان بیوگرافی خود و خانوادههایشان بپردازند. بیان اطلاعات کلی درباره رسم و رسومات، شرایط خانوادگی، اعتقادی، میزان تحصیلات، سابقه کاری از جمله مواردی هستند که باید مورد توجه دو طرف قرار گیرند.
در جلسه اول خواستگاری (آشنایی) چه چیزهایی را مورد پرسش قرار دهیم؟
موضوعهای کلی دیگری که میتواند در نظر قرار گیرد میزان تمایل به حضور اجتماعی، انتظارات کلی طرفین از زندگی آینده، و اهداف کلی زندگی باشد. همچنین هر گونه مطلب یا موضوعی که برای طرفین نقش حیاتی داشته و تصمیم ادامه آشنایی به آن منوط می شود باید در جلسه ابتدایی صحبت مطرح شده و پاسخی جهت آن دریافت گردد. مثلا اگر موضوع اشتغال برای دختر خانم و یا سکونت در مکانی خاص برای آقا پسر از اولویت هاست و در تصمیم گیری نقش حیاتی دارد باید در این جلسه مطرح گردد.
علاوه بر صحبتهای دو نفره باید آداب معاشرت دو خانواده و علائم رفتاری که حاکی از فرهنگ آنهاست مورد نگاه دقیق قرار گیرد. به همین خاطر است که تاکید میشود خواستگاری در حضور خانواده انجام شود. چرا که خواستگاری در خارج از منزل و پنهان از دید خانوادهها نمیتواند اطلاعات گسترده و وسیعی را به دختر و پسر ارائه دهد. تصمیمی با این اهمیت چنین میطلبد که دیگران دختر و پسر را یاری دهند و هم فکر آنها باشند. لذا تا خانواده در جریان امر قرار نگیرند نمیتوانند عوامل متعدد شناخت را مدنظر قرار دهند.
جلسه ابتدایی خواستگاری نباید خیلی طولانی شود چرا که قرار است مسائل کلی و البته اساسی برای طرفین واضح و روشن گردد. در خاتمه جلسه ابتدائی خواستگاری، دو طرف باید بدون هرگونه قول و قرار یا وعده و وعید از یکدیگر وداع کنند تا فرصت خوبی برای تفکر دختر و پسر فراهم شود. آنها چند روزی را زمان میخواهند تا به کلیه اطلاعاتی که دریافت کردهاند بیاندیشند و مسائلی را نیز ارزیابی کنند و نسبت به دیگر موضوعات مورد سنجش قرار دهند.
آزمایشات پیش از ازدواج
وقتی برای عقد به دفاتر رسمی ازدواج مراجه کنید به شما نامهای تحت عنوان معرفی به ازمایشگاه داده میشود، دختر و پسر باید پیش از عقد تمامی آزمایشات را انجام دهند زیرا تا قبل از تایید پزشک آزمایشگاه عاقد اجازهی جاری نمودن خطبه عقد را ندارد. آزمایشات پیش از ازدواج شامل ازمایش خون و ادرار میشود که هرکدام به بررسی یک سری از بیماریهای میپردازند.
در آزمایش خون و ادرار پیش از عقد چه چیزهایی مشهود میشوند؟
از بررسی نمونه گیری خون فرد می توان به بیماری های خونی (تالاسمی)، ژنتیکی و مقاربتی و از نمونه ادرار میتوان به اعتیاد یا عدم اعتیاد فرد پی برد.
تالاسمی:
تالاسمی یک بیماری ارثی است که در آن مغز استخوان قادر به ساختن هموگلوبین به مقدار کافی نمیباشد. هموگلوبین نام مادهای در خون است که سلولهای قرمز خون به وسیله آن اکسیژن را به قسمتهای مختلف بدن میرساند.
تالاسمی دو نوع است:
- مینور
- ماژور
تالاسمی مینور
این تالاسمی در علم پزشکی به عنوان بیماری تلقی نشده و فرد مبتلا به آن به راحتی میتواند به زندگی شخصی خود ادامه دهد. مشکل این افراد زمانی بروز مینماید که با فردی ازدواج نمایند که او هم تالاسمی مینور دارد. در این حالت 25 درصد احتمال دارد که فرزند آنها با بیماری تالاسمی ماژور به دنیا بیاید.
تالاسمی ماژور
در تالاسمی ماژور فرد به دلیل اختلال در هموگلوبین بدنش به کم خونی شدید مبتلا میگردد و به همین دلیل درگیر مشکلاتی چون پوکی استخوان، اختلال عملکرد غدد داخلی مانند لوزالمعده و بروز دیابت، مشکلات قلبی عروقی، مشکلات گوارشی و… میگردد. بر این اساس معمولا طول عمر این افراد کوتاهتر از افراد معمولی میباشد.
بیماریهای مقاربتی چون سوزاک، سیفلیس، ایدز و …
بیماریهای مقاربتی به بیماریهایی گفته میشود که در زمان تماس جنسی از فردی به فرد دیگر منتقل میشوند. متخصصین بر این باورند که افراد باید قبل از ازدواج به وسیله برخی آزمایشهای خاص از عدم وجود این بیماریها در خود و فرد مقابل اطمینان حاصل نمایند تا هم سلامت خودشان تامین گردد و هم نسبت به سلامت فرزندانشان در آینده اطمینان حاصل نمایند.
مواردی که نباید به خواستگار جواب مثبت بدهید:
- وقتی فرد به اندازه شما عاشق نباشد.
- وقتی حس میکنید باید برخی رفتارهایش را تغییر دهید.
- وقتی میخواهید فرشته نجات او باشید.
- وقتی شما خیلی بزرگ تر هستید.
- وقتی از او خیلی جوان تر هستید.
ازدواج مجدد پس از جدایی
دکتر علیرضا ناصری، رئیس گروه سلامت روانی اجتماعی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی میگوید: کسانی که دو بار ازدواج میکنند، معمولا دارای خصوصیات مشترکی هستند. از جمله این که خودشان را بیتقصیر میدانند در حالی که در هر طلاقی طرف بیتقصیر وجود ندارد. ناصری میگوید: تجربه نشان داده بیشتر افراد بعد از ازدواج مجدد به دنبال عیب و ایرادهای طرف مقابل هستند و به نقش و سهم خود و کم و کاستیهایی که در انتخاب همسر و زندگی مشترک داشتهاند، توجه چندانی نمیکنند. رفتار و رویه زندگی گذشته نیز به طور معمول در زندگی مشترک آینده تکرار میشود. رفتار و عملکرد همسران در زندگی مشترک اول و دوم از ثبات و پایداری نسبی برخوردار است.
مشکلات حل نشده با همسر سابق
ناصری در این مورد میگوید: به هر حال زندگیهایی که منجر به طلاق شده دارای مجموعهای از تعارضها، مشکلات و درگیریهایی بوده که کار را به طلاق کشانده است. مقداری از این مشکلات پس از جدایی و به دلیل نبود همسر به مرور زمان فراموش میشود، اما برخی مسائل همچنان پابرجا میماند. درصد قابل توجهی از این مشکلات به دلیل فرزندان ازدواج سابق است. بعضی از این مشکلات از طریق فرزندان به دلیل حل نشدن مشکلات بین والدین و فرزندان به زندگی جدید سرایت میکند.
همچنین مقدار قابل ملاحظهای از رفتار و عملکرد همسران در زندگی مشترک از طریق برخورد با همسر سابق آشکار میشود.
به عبارتی پنهانیترین رفتار فرد در برخورد با همسر سابق خود را نشان میدهد. مثلا ممکن است فرد پنهان کاریهایی در ازدواج دوم داشته باشد که با پرسوجو میتوان تا حدودی به شناخت دست یافت.
نه تنها در ازدواج دوم بلکه در اولین ازدواج نیز نامزدیها و عقدهایی که به هم خورده است باید مورد بررسی قرار گیرد.
در این مقاله از وبسایت وکیل مشهد سعی کردیم به طور کامل اطلاعاتی در خصوص ازدواج و نکاح در اختیار شما کاربران گرامی قرار دهیم .
همچنین شما میتوانید در دیگر موضوعات حقوق خانواده در صفحه وکیل خانواده مشهد مطالب دیگر را مطالعه فرمایید .
اگر در زمینه حقوق خانواده نیاز به مشاوره داشتید میتوانید با مراجعه به صفحه مشاوره رایگان وکالت درخواست خود را ثبت کنید .
آخرین دیدگاهها